banner1

bannerMD1

ПБД БиХ расвијетлила догађај напада на аутобус

logoPost

У претходних неколико дана јавност у Брчко дистрикту БиХ, али и шире у Босни и Херцеговини, била је информисана о догађајима везаним за одигравање утакмице у малом фудбалу и нападу на аутобус са играчима гостујућег клуба из Бијељине. Наведени догађаји имали су узнемирујући карактер, те је обавеза Полиције Брчко дистрикта БиХ да обавијести јавност о кључним чињеницама које је утврдила поступањем из своје надлежности.

Дана 01.03.2023. године у 22,42 сати Полицији Брчко дистрикта БиХ пријављено је да би у спортској сали ЈУ ''Економска школа'' у Брчком, гдје се одиграва утакмица у малом фудбалу могло доћи до нарушавања јавног реда и мира. На лице мјеста су упућени полицијски службеници који су у разговору са делегатом утврдили да је утакмица између јуниора КМФ ''Брчко Здравље'' и КМФ ''Радник-Сити'' из Бијељине прекинута јер су одређени навијачи на трибинама развили заставе на којима су били ''љиљани''. Полицијски службеници су се задржали на лицу мјеста до завршетка утакмице, а потом и испред спортске сале до разиласка домаћих и гостујућих навијача. Након тога, запримљена је пријава о нападу непознатих особа на аутобус са гостујућим играчима из Бијељине, на коју су полицијски службеници одмах реаговали, те у разговору са возачем аутобуса прикупили информације да је неколико особа аутобус гађало грудвама снијега и да аутобус није оштећен.

Одмах је започето истраживање предметног случаја у циљу откривања починилаца и разјашњавања свих околности, те утврђивања коначне правне квалификације.

С обзиром да се, од првих прикупљених информација, починиоци у наведеном случају доводе у везу са одређеним навијачким групама из Брчког, као и због узнемирења јавности које се рефлектовало низом саопштења, о догађају је упознат дежурни тужилац Тужилаштва Брчко дистрикта БиХ који се изјаснио да у догађају нема елемената кривичног дјела, те да се утврди постојање прекршајне одговорности.

С тим у вези, Полиција Брчко дистрикта БиХ је, у релативно кратком року, извршила идентификацију учесника предметног догађаја, прикупила њихове изјаве и другу потребну документацију, након чега је дана 09.03.2023. године Основном суду Брчко дистрикта БиХ поднешен захтјев за покретање прекршајног поступка против укупно осам лица, због почињеног прекршаја из члана 6. „Посебно дрско понашање“ Закона о јавном реду и миру Брчко дистрикта БиХ. Ради се о млађим особама, испод 20 година старости, од којих су три пунољетне, а пет је малољетника, сви су из Брчког.

Свјесни потенцијалне опасности коју овакав и слични догађаји имају у мултиетничкој средини као што је Дистрикт Брчко, и овом приликом Полиција Брчко дистрикта БиХ жели потврдити своју спремност да дјелује професионално, законито и једнако према свим починиоцима прекршаја или кривичних дјела, с јасним циљем да стање безбједности у Брчко дистрикту БиХ држи на задовољавајућем нивоу.

Уједно, подсјећамо да је Полиција Брчко дистрикта БиХ у претходном периоду, заједно са надлежним одјељењима Владе Брчко дистрикта БиХ, реализујући ''Акциони план за кохезију заједнице'' и пројекат ''Превенција и борба против кривичних дјела почињених из мржње'' чији је носилац било Одјељење за стручне и административне послове, предузела низ превентивних активности у вези са навијачким групама које су дале позитивне резултате.

Овај догађај опомиње да са младим људима треба цијело друштво у континуитету радити, а све нас упућује на значај међусобне толеранције и потребне кохезије цјелокупне заједнице као вриједности које су кључне у превенцији и супростављању оваквим врстама инцидената.

ШЕФ

ПОЛИЦИЈЕ БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ

мр. Горан Писић

 

Рачунајте на нас - ПБД БиХ

Радарске контроле

Радарске контроле од 22.04.2024. до 28.04.2024. године

Радарске контроле од 22.04.2024. до 28.04.2024. године

Јединица саобраћајне полиције Полиције Брчко дистрикта БиХ, поред осталих послова и задатака из сво...

Трогодишњи план рада

 

Преузмите трогодишњи план рада ПБД

БОС| СРП| ХРВ

Стратешки план 2019-2023

 

Преузмите стратешки план ПБД

БОС| СРП| ХРВ

Билтен Бр. 12

BiltenFinal

Жене у ПБД

Сигурни Интернет

sigInternet

UNCAC

IACD logo

Приручник "Како да се борим против корупције"

Тренутно на страници

Ко је на мрежи: 372 гостију и нема пријављених чланова

Пријава

znacka
  • Адреса: Циглана 8, 76100 Брчко дистрикт БиХ
  • Централа: +387 (0)49 233 200
  • Факс: +387 (0)49 216 779
  • Дежурна служба: 122
  • Email: Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели.
  • Вебсајт: http://www.policijabdbih.gov.ba

VasaPol2

krimolovci

| | | | | | interpol100Logo